Фейсбук обяви старта на своята програма в България за проверка на фактите

...
Фейсбук обяви старта на своята програма в България за проверка на фактите
Коментари Харесай

Как Фейсбук ще се бори с дезинформацията у нас



Facebook разгласи старта на своята стратегия  в България  за инспекция на обстоятелствата от трети страни в партньорство с организация Франс прес , проверител на обстоятелствата, сертифициран посредством Международната мрежа за инспекция на обстоятелства.

" Публикациите в обществените мрежи за ковид и имунизациите надвиват и изместват всевъзможни други вести, само че методът,  по който са поднесени, слагат под подозрение науката, заканите за нашето здраве и достиженията на медицината и това може да е доста рисково ", уточни в предаването „ Хоризонт до обед “ журналистът Росен Босев, който е в ролята на проверител в България. Той е с 16 години опит в изданието " Капитал " в региона на правораздаването, човешките права, правоохранителните институции, следствия.
Когато проверителите на обстоятелства оценят във фийда на потребителите , като по този метод доста понижава нейното разпространяване.
Това стопира шерването на лъжлива информация и понижава броя на хората, които я виждат . Ограничава се и разпространяването на страници и домейни, които неведнъж споделят подправени вести, като се отстранява и опцията им за реклама. Маркирайки обещано наличие като подправено, Фейсбук предупреждава хората , които го виждат или се пробват да го споделят, че информацията в него е погрешна.

„ Ние като проверители търсим първоизточника на информацията, дали фотографията е съотносима към наличието, тематиките се сортират по тяхната социална значителност , дали има интерес към дадена тематика и по какъв начин тази тематика е достигнала до хората, какъв брой постоянно е била споделяна “, уточни още Росен Босев.

" Проверката на наличието във Facebook е една част от работата на организация Франс прес по инспекция на данните. Конкретно за България Фейсбук е може да се каже господстващата обществена мрежа на пазара. Когато някой има подозрение, той може да подаде отчет за някоя информация, по този начин всеки може да бъде потребен в битката с подправените вести ", сподели още журналистът.

Той добави, че програмата не планува заличаване на изявленията . Съмнителните изявления ще са обозначени, че са квалифицирани като подвеждащи или погрешни.

Като част от битката с дезинформацията, Фейсбук  си партнира с самостоятелни проверители на обстоятелствата от целия свят , които преглеждат и правят оценка достоверността на наличието.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР